Despre tendoane, ligamente, fascii si alte structuri

Despre tendoane, ligamente, fascii si alte structuri

Despre tendoane, ligamente, fascii si alte structuri

Multi pacienti ce ajung la medic cu asa-zise dureri „de oase”, descopera de foarte multe ori ca sursa acestor dureri suparatoare sunt de fapt celelalte structuri „de legatura”, anume tendoanele, ligamentele sau fasciile.

 

Ce sunt tendoanele, ligamentele, fascia?

1. Tendonul este structura care leaga un muschi de os. Este o banda de fibre solide care asigura rezistenta si transmiterea fortei musculare catre os, astfel producandu-se miscarea. Are o structura asemanatoare unei sfori groase, si este similara unui ligament.

2. Ligamentul este structura care leaga un os de un alt os. Este precum o punte de fibre solide care asigura stabilitatea pasiva (sau statica) a unei articulatii. La fel ca tendonul, acesta este asemanator unei sfori si are un rol important in miscare, in sensul in care fara ligament, articulatia care se misca se va casca in locul unde acesta lipseste. Ligamentele asigura un mare procent din aceasta stabilizare, si cel mai bun exemplu este ligamentul incrucisat anterior din genunchi care asigura 85% din stabilitatea articulara.

3. Fascia este structura care acopera anumite zone ale corpului sau ajuta la structura lor. Putem sa o comparam cu un de zid al unor camere, sau in alte zone, cu o barna de rezistenta. Fascia are mai multe denumiri, cum ar fi aponevroza (plantara la picior sau palmara la mana), banda sau tract (banda sau tractul ilio-tibial), etc. Rolul sau este sa tina in loc niste structuri sau sa reziste unor forte in segmentul respectiv.

De ce dor tendoanele, ligamentele sau fascia?

Cauzele durerii de tendoane sunt: foarte multa miscare, sportul excesiv, obezitatea, predispoizitia genetica, sau diverse boli autoimune. Tendoanele se dezvolta in functie de cat de mult le folosim. Daca muschii nostri nu se misca, atunci tendoanele vor fi mai scurte si mai moi. Daca facem foarte multa miscare, deci le folosim prea mult, atunci acestea se uzeaza mai repede si dor.

Tendoanele pot suferi cronic sau acut. Acestea se pot rupe, total sau partial, sau se pot inflama. Cand se rup, din pacate, nu mai putem face ce faceam de obicei cu muschiul/segmentul respectiv. In acest caz se pot lasa sa se vindece de la sine, sau se pot opera. In anumite cazuri de rupture de tendoane, cum ar fi cele de la degetele de la mana, este obligatoriu sa le operam. Tendoanele sunt foarte usor de vizualizat ecografic.

 

Ce este tendinita?

Tendinita apare in urma unei miscari bruste sau atunci cand incercam sa ridicam o greutate prea mare pentru muschiul respectiv. Atunci, in tendon apar niste microrupturi, iar acesta se inflameaza si doare. Este o afectiune acuta, apare brusc si se trateaza cu imobilizare si antiinflamatoare. De obicei trece de la sine.

Tratamentul tendinitei consta in montarea unei orteze in locul afectat si un tratament medicamentos. ATENTIE! NU FRECAM, TRAGEM, MASAM ZONA! Daca folosim un unguent, doar il aplicam cu intensitatea unei mangaieri!

Se mai pot injecta steroizi in teaca tendonului ca sa grabim vindecarea. Tendonul se vindeca la circa 6 saptamani dupa aparitie cu masurile de mai sus.

 

Ce este tendinoza?

Tendinoza apare in urma uzurii tendonului afectat. Un exemplu foarte usor de inteles pentru acest proces este acesta : trageti cu putere de un elastic vechi . Veti auzi cum, in interiorul sau fibrele se rup treptat, dar elasticul ramane tot intreg. Uzura tendonului apare asadar in urma fortarii sale in mod repetat.

Primul semn este durerea. Marea problema sta in tratarea tendinozei. Dificultatea tratamentului sta in faptul ca fiind un proces de lunga durata, durerea nu trece doar cu imobilizare si medicamente pe termen scurt ci uneori este nevoie de schimbarea definitive a stilului de viata, ori a profesiei.

Fiind o afectiune cronica, tratamentul tendinozei poate ajunge pana la 9 luni!

Toti pacientii care au contract cu Casa Nationala de asigurari de Sanatate beneficiaza de servicii medicale gratuite.– Mădălina Răican Director Executiv Clinica PriMed

Ortopedie și traumatologie

Dr. Paul Năstase, Medic specialist în Ortopedie si traumatologie, supraspecializat în Chirurgie Artroscopică, Chirurgia Genunchiului și Chirurgie Conservatoare Articulară, precum și în Medicina Regenerativă. Cu alte cuvinte, Dr. Paul Năstase este doctorul acela care vă pune pe picioare, la propriu! Domnul Doctor este atent și jovial, aducând zâmbetul pe buze pacienților săi, indiferent de patologia acestora.
Pregatirea profesională pe care o are atât din țară cât și din străinătate a făcut ca inclusiv artiști de renume precum Ian Gillan, solistul legendarei trupe rock Deep Purple sa îi calce pragul și să fie din nou pe picioarele lor!

Acest articol a fost preluat de pe sfatulmedicului.ro

Sfatul Medicului.ro

Leave a Comment

0
    0
    Cos