Insolatia in sarcina: simptome si primele masuri

Insolatia in sarcina | Copilul.ro

Una dintre cele mai frecvente intrebari pe care un medic specialist obstetrician le primeste in perioada verii din partea pacientelor insarcinate este: pot merge la mare sau la piscina fara a pune in pericol fatul?

Raspunsul este da, insa, spre deosebire de o perioada obisnuita, o gravida trebuie sa fie atenta la mult mai multe lucruri care ii pot pune in pericol sanatatea ei si a copilului. Cel mai important dintre acestea este expunerea prelungita la soare.

Se stie ca razele solare sunt importante pentru sintetizarea vitaminei D, atat de importanta in timpul sarcinii, insa expunerea prelungita la caldura, mai ales intre orele 11:00- 17:00 poate influenta negativ atat mama, cat si fatul. Cea mai periculoasa afectiune pe care o poate provoca excesul expunerii la soare este insolatia.

Insolatia este o stare de supraincalzire a organismului. Sistemul natural de racire a corpului, anume transpiratia, nu poate tine pasul, iar temperatura acestuia incepe sa creasca brusc, depasind 40 grade, in timp ce metabolismul general scade.

Insolatia este considerata o urgenta medicala deoarece produce o congestie a vaselor creierului, ce poate determina hemoragii cerebrale sau edem cerebral (hipertensiune intracraniana), punand astfel in pericol atat viata gravidei cat si a fatului.

Atunci cand mama suporta o crestere brusca a temperaturii corpului ei, automat aceasta supraincalzire se rasfrange asupra lichidului amniotic si a fatului. Astfel, daca sunteti insarcinata este recomandat sa nu petreceti mai mult de 2-3 ore la plaja sau la piscina, si, nu la soare. O zi intreaga pe plaja, de exemplu, poate provoca hipertensiune arteriala si unei gravidei care nu are probleme cardiace in mod normal, cauzand complicatii grave atat mamei cat si bebelusului.

Daca gravida se expune la temperaturi ridicate in primele 3 luni de sarcina, acest fapt poate duce la nasterea unui copil subponderal, cu dizabilitati de invatare sau probleme comportamentale, spune un studiu publicat in Jurnalul Britanic de Obstetrica si Ginecologie in anul 2009.

Pe lângă serviciile în clinică, PriMed oferă și consultații ONLINE, atât de necesare și importante în contextul panedmiei Covid-19. Suntem printre puținele clinici generaliste ce oferim acest tip de serviciu.– Mădălina Răican Director Executiv Clinica PriMed

Dr. Cătălin Gabriel Herghelegiu – Medic Specialist Obstetrică Ginecologie este medic specialist obstetrică ginecologie la Clinica PriMed și la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București, dar și asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”. În ciuda vârstei, Dr. Cătălin Gabriel Herghelegiu a participat la peste 50 de cursuri și congrese de specialitate și este autorul și co-autorul a numeroase articole și lucrări științifice precum Sarcina după cancerul ovarian, Un protocol simplificat pentru bolile cardiace congenitale sau Puterea de diagnostic a ecografiei în sângerarea postmenopauză.

Acest articol a fost preluat de pe Ele.ro

Ele.ro - Dezvaluie ceea ce esti!

Leave a Comment

0
    0
    Cos