Intoleranța la lactoză

Articol publicat de Paul Dragomir – Medic Primar Gastroenterologie

Intoleranta la lactoza reprezinta suma simptomelor ce apar atunci cind exista un deficit enzimatic de lactaza (enzima care descompune lactoza, aceasta fiind carbohidratul prezent in lapte si derivate din lapte – iaurt, lapte batut, lapte praf, kefir, brinza, crema de brinza, cascaval, unt, inghetata, frisca, serbet).  Lactaza scindeaza in intestinul subtire lactoza (dizaharid) in glucoza si galactoza (monozaharide), care sint absorbite.

Pe linga balonare (distensie abdominala), mai pot fi prezente astenie fizica, disconfort sau durere abdominala (in general colicativa), diaree, senzatie de “plenitudine” (greutate) in epigastru. Este cea mai frecventa varianta a sindromului de malabsorbtie,  manifestata prin simptome mai putin severe si intense decit in alte forme ale acestuia.

senzatie de balonare intoleranta lactoza

Exista trei tipuri de intoleranta la lactoza :

  1. congenitala (cu transmitere autozomal-recesiva, ce apare inca de la introducerea alimentatiei naturale la sugar)
  2. primara (manifestata prin reducerea activitatii lactazei din enterocite – intilnita odata cu inaintarea in virsta)
  3. secundara (ce apare in boli acute si cronice intestinale – ex: enterite de diferite etiologii, respectiv boala celiaca). Intoleranta secundara la lactoza poati fi tranzitorie, manifestata doar in perioada de manifestare a afectiunii acute ce a condus la maldigestie si malabsorbtie, remisa dupa vindecarea bolii de baza.

Tratamentul consta in reducerea consumului de lapte si de produse lactate. In general majoritatea celor afectati pot consuma cantitati mici de lactoza – este o varianta de sindrom de malabsorbtie in care nu se considera obligatorie o dieta din care factorul precipitant (lactoza) sa fie complet absent.

Leave a Comment

0
    0
    Cos